De ervaringen met de workshop BIJ ONS

Anne Parênt, architect bij Gortemaker Algra Feenstra architecten en begeleider van de workshop BIJ ONS, vertelt over haar ervaringen en over het belang van de workshop BIJ ONS.

Anne Parênt, architect bij Gortemaker Algra Feenstra architecten en begeleider van de workshop BIJ ONS, vertelt over haar ervaringen en over het belang van de workshop BIJ ONS.

Voor mijn werk als architect bij Gortemaker Algra Feenstra architecten in Rotterdam ben ik vaak
betrokken bij projecten waarbij wonen met zorg centraal staat. We ontwerpen de woonomgeving
voor bijvoorbeeld ouderen met dementie en proberen hier vooral een wóónomgeving van te maken, waar de zorg die wordt gegeven een extraatje is. Met deze achtergrond is het voor mij erg
interessant en leerzaam om de workshops te geven, omdat ik daardoor in gesprek kan gaan met
verzorgers, mantelzorgers en soms ook bewoners. Dit is input die ik weer mee kan nemen tijdens het ontwerpen. En natuurlijk werkt dat ook andersom; tijdens de workshops gebruik ik de ervaring die ik heb opgedaan bij diverse ontwerpprojecten.

Anne Parênt - Architect bij Gortemaker Algra Feenstra architecten

Anne Parênt - Architect bij Gortemaker Algra Feenstra architecten

Wat heeft jou enthousiast gemaakt?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de doelgroep waar Bij Ons zich voor inzet. Dit was al zo tijdens mijn studie. Van ouderen wordt verwacht dat ze steeds langer op zichzelf blijven wonen en als dat niet meer lukt, worden ze toch vaak een beetje weggestopt. Door onze ontwerpen en in de Bij Ons
workshop proberen we dat te veranderen. 

Ook ouderen hebben recht op een fijne plek om te kunnen wonen. Met mijn werk als architect hoop ik hier aan bij te kunnen dragen.

Waarom vind je dat mensen deze workshop moeten volgen?
Zodat verzorgers, mantelzorgers en andere betrokkenen van de bewoners in gaan zien dat de leefomgeving een grote rol kan spelen bij het welzijn van bewoners. En dat het veranderen van die leefomgeving een heel leuk en leerzaam proces kan zijn waar niet alleen de bewoners baat bij hebben. Als verzorger is het namelijk ook fijn als je werkomgeving een prettige omgeving is om in te verblijven.

Wat krijg je terug van (oud)deelnemers?
Deelnemers zijn vaak verbaasd over wat er allemaal mogelijk is, ook als er maar een klein budget is voor aanpassingen in de leefomgeving. En mensen vinden het leuk dat ze écht mee kunnen beslissen, de workshop is een wisselwerking tussen de ontwerpers en de deelnemers aan de workshop en gaat over hun specifieke situatie waarbij de behoeften van de bewoners voorop staan.

Wat is hen bijgebleven?
Bij één van de oefeningen tijdens de workshop bekijken we foto’s van de huidige leefomgeving samen met de verzorgers. We proberen dan uit te leggen hoe wij naar een ruimte kijken, want vaak zien ontwerpers heel andere dingen dan de verzorgers zelf. Dit is voor veel deelnemers een eye-opener

UKON-tool: BIJ ONS
Hoe kun je een verpleeghuis zo inrichten dat het een thuis wordt voor bewoners? Met BIJ ONS: samen werken aan een thuis leren zorgteams hoe ze dit samen met bewoners en naasten kunnen doen. Benieuwd naar de materialen? Bekijk de tool: BIJ ONS.

UKON Academy: workshop BIJ ONS
BIJ ONS stimuleert medewerkers na te denken over wat bewoners nodig hebben om fijn te wonen. Ze leren wonen en inrichting te gebruiken als tool om bewoners goed te begeleiden. De workshop wordt verzorgd door een medewerkers van Gortemaker Algra Feenstra architects. Meer weten over de workshop? Bekijk de workshop BIJ ONS.

Meer weten over de UKON Academy?
Wil je meer informatie over de UKON Academy of over het aanbod? Neem dan contact op met iemand van de UKON Academy! Neem contact met ons op.