UKON Academy

Hét scholingsplatform voor jou als (toekomstige) zorgprofessional!

BIJ ONS: Samen werken aan een thuis

Hoe kun je een verpleeghuis zo inrichten dat het een thuis wordt voor bewoners? Met ‘BIJ ONS: samen werken aan een thuis’ leren zorgteams hoe ze dit samen met bewoners en naasten kunnen doen.  

Inleiding workshop BIJ ONS
BIJ ONS is een methode om samen met bewoners, naasten, zorgteams en behandelaren een tastbare woonvisie te maken voor een specifieke woongroep. De woonvisie helpt bij het nemen van beslissingen voor aanpassingen in de fysieke omgeving. Denk aan inrichting, gebruik van materialen en gebruik van de ruimte. Het gaat er in BIJ ONS ook om hoe je samenleeft en welke afspraken of leefregels daarbij passen. Het uitgangspunt hierbij is dat de behoeften van de bewoners voorop staan: je verplaatst je in hún leefwereld.  

“BIJ ONS stimuleert medewerkers na te denken over wat bewoners nodig hebben om fijn te wonen. Ze leren wonen en inrichting te gebruiken als tool om bewoners goed te begeleiden (kennis en vaardigheden)” 

De workshops worden verzorgd door een medewerker van Gortemaker Algra Feenstra architects. Onderdeel van de workshopbegeleiding is de ‘BIJ ONS’-woonbox (met Woordkaarten en Sfeerbeelden); deze is niet los verkrijgbaar. 

Hoe ziet de workshop eruit? 
Ter voorbereiding aan de workshops doorloopt het zorgteam, de bewoner(s) en naaste(n) de:  

Workshop 1 
Tijdens de eerste workshop kijken we samen naar de problemen en positieve punten die volgen uit de ingevulde Leefomgeving Scan en gaan we aan de slag met de beeld- en woordkaarten. Welke beeld- en woordkaarten passen bij de woongroep? Wat heeft deze woongroep nodig? Ook gaan we met elkaar in gesprek over leefregels. Hoe leef je samen met elkaar? Vervolgens bespreken we concrete ideeën waar jullie nu aan mee aan de slag kunnen. Aan het einde van de workshop wordt al het relevante en uitgekozen materiaal verzameld in de box. 

Workshop 2 
Tijdens de tweede workshop gaan we samen aan de slag met kleuren en materialen. We leggen o.a. uit wat kleuren kunnen doen met een ruimte en hoe jullie al aanwezige kleuren kunnen versterken. Vervolgens gaan we aan de slag met foto’s van de woongroep; wat zien jullie als jullie naar de foto’s kijken? En wat zien de ontwerpers? Jullie krijgen tips en ideeën over het inrichten van de woongroep. Aan het einde van de tweede workshop wordt weer al het relevante en uitgekozen materiaal verzameld. Dit stoppen we in de kleine box. 

Resultaat
Aan het einde van workshop 2 is de kleine box gevuld met alle verzamelde materialen naar aanleiding van beide workshops. Het resultaat van BIJ ONS is een breed gedragen woonvisie voor een specifieke woongroep. Beschikbaar inrichtingsbudget kan vanuit deze visie doelgericht worden ingezet, wat tot meer welbevinden onder bewoners kan leiden. Deze box helpt jullie in de toekomst bij het maken van keuzes voor aanpassingen van de leefomgeving. 

Weet je nog niet of de workshops iets voor jouw organisatie is of wil je als organisatie zelf aan de slag gaan?  

Maak dan gebruik het Stappenplan Leefomgeving om (in de eerste instantie) zelfstandig aan de slag gaan met BIJ ONS. Gebruik hiervoor materialen die te downloaden zijn via BIJ ONS: Samen werken aan een thuis (ukonnetwerk.nl) 

Tijdinvestering

Rol 

Tijdinvestering implementatie BIJ ONS (6 maanden) 

Tijdinsvestering BIJ ONS na borging (6 maanden) 

Kartrekker 

2 uur per week = 48 uur per
6 maanden
 

1 uur per 2 maanden = 3 uur per 6 maanden 

Kernteam 

1 uur per week = 24 uur per
6 maanden (p.p.)
 

1 uur per 2 maanden = 3 uur per 6 maanden (p.p) 

Aandachtvelders zorgteam 

30 minuten per week = 12 uur per
6 maanden (p.p.)
 

2 uur per 2 maanden = 6 uur per 6 maanden (p.p) 

Zorgteam 

8 uur BIJ ONS workshop 

15 minuten per 2 maanden = 45 min per 6 maanden 

Kosten
Twee workshops onder begeleiding van het architectenbureau van 2 uur kost €1500,- incl. BTW excl. onkosten. De onkosten worden gespecificeerd tijdens het voorbereidingsgesprek. 

Om direct aan de slag te kunnen gaan met de breed gedragen woonvisie dient er naast de kosten t.b.v. workshops onder begeleiding een inrichtingsbudget beschikbaar te zijn van circa € 250,-.

Wil je onder begeleiding aan de slag?
Wil je de mogelijkheden verkennen om onder begeleiding van Gortemaker Algra Feenstra architects aan de slag te gaan? Of ben je geïnteresseerd in een workshop op maat, afgestemd op de wensen van jouw zorgorganisatie?
 

Neem dan vrijblijvend contact met ons op: UKONAcademy.ELG@Radboudumc.nl  

Ervaringsverhalen
Eveline Berendsen-van Os, deelnemer aan de workshop BIJ ONS, vertelt over haar ervaringen tijdens de workshop en over de eerste reacties van het zorgteam.

'Ook vond ik de bewustwording dat er met kleine aanpassingen in de huiskamers al effect behaalt kan worden waardevol. Het is dus niet noodzakelijk om grote ingrijpende wijzigingen in de huiskamers door te voeren om de BIJ ONS workshops van meerwaarde te laten zijn.' - Eveline Berendsen - van Os

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan verder!

Aanmelden
Overzicht
  • Soort Workshop
  • Locatie Eigen zorgorganisatie
  • Thema Welbevinden
  • Kosten €1500,- + onkosten + €250.- bestedingsruimte
  • Contact ukonacademy.elg@radboudumc.nl
  • Accreditatie Nee
Informatie & materiaal
BIJ ONS Leefomgeving Scan Flyer BIJ ONS
Tools
BIJ ONS: Samen werken aan een thuis
Deel deze pagina