BIJ ONS: Samen werken aan een thuis

Hoe kun je een verpleeghuis zo inrichten dat het een thuis wordt voor bewoners? Met BIJ ONS: samen werken aan een thuis leren zorgteams hoe ze dit samen met bewoners en naasten kunnen doen.

Hoe kun je een verpleeghuis zo inrichten dat het een thuis wordt voor bewoners? Met BIJ ONS: samen werken aan een thuis leren zorgteams hoe ze dit samen met bewoners en naasten kunnen doen.

Hoe ervaren bewoners het wonen in een zorginstelling? Uit het eerdere actieonderzoek naar Sociotherapeutische leefmilieus ‘LIVE (2017-2018) blijkt dat verpleeghuisbewoners met dementie behoefte hebben aan meer sfeer, gezelligheid en levendigheid op hun woongroep. BIJ ONS is ontwikkeld door het UKON in samenwerking met Vilans, Archipel , Zorggroep Almere en Praktijk aan den Hofpad in het project LIVE Bij Ons (2020-2021).

Wat is BIJ ONS?
BIJ ONS is een nieuwe methode om samen met bewoners, naasten, zorgteams en behandelaren een tastbare woonvisie te maken voor een specifieke woongroep. Die woonvisie helpt bij het nemen van beslissingen voor aanpassingen in de fysieke omgeving. Denk aan inrichting, gebruik van materialen en gebruik van de ruimte. Het gaat er in Bij ONS ook om hoe je samenleeft en welke afspraken of leefregels daarbij passen. Uitgangspunt hierbij is dat de behoeften van de bewoners voorop staan: je verplaatst je in hún leefwereld. Het resultaat van BIJ ONS is dus een breed gedragen woonvisie voor een specifieke woongroep. Beschikbaar inrichtingsbudget kan vanuit deze visie doelgericht worden ingezet, wat tot meer welbevinden onder bewoners kan leiden.

Wil je als organisatie zelf aan de slag?
Aan de hand van het Stappenplan Leefomgeving kan een verpleeghuis zelfstandig aan de slag met de implementatie van BIJ ONS. Gebruik hiervoor de volgende materialen:

Wil je onder begeleiding aan de slag?
Verpleeghuizen kunnen begeleiding door een architect inhuren bij dit proces. De workshops zijn in dat geval samen met de BIJ ONS BOX in te kopen bij Gortemaker Algra Feenstra architects. De BIJ ONS woonBOX (met Woordkaartjes en Sfeerbeelden) is niet los verkrijgbaar, maar maakt onderdeel uit van de workshopbegeleiding. Wil je de mogelijkheden verkennen om onder begeleiding aan de slag te gaan? Of ben je geïnteresseerd in een workshop op maat, afgestemd op de wensen van jouw zorgorganisatie? 

Neem dan vrijblijvend contact met ons op: UKONAcademy.ELG@Radboudumc.nl 

Neem ook contact op met de UKON Academy om de volledige (digitale) versies van de Woordkaartjes en Sfeerbeelden kosteloos te bestellen, ter voorbereiding op de workshops 

Het project is ontwikkeld en uitgevoerd door dr. Hanneke Donkers (UKON), drs. Hanneke Noordam (Vilans) en prof. dr. Debby Gerritsen (UKON), GZ-psycholoog Anouk Matser en adviseur inrichting Wieke Krielaart (Archipel Zorggroep). LIVE BIJ ONS werd gefinancierd door ZonMw uit programma Memorabel, met co-financiering van Vilans. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie financierde het ontwerpend onderzoek wat tijdens Live Bij Ons werd uitgevoerd door: Gortemaker Algra Feenstra Architects, MXT Landschappen, Klinken en Shaping Care.

Deel deze pagina