Actueel

Van de lancering van de UKON Academy tot het binnen halen van prachtige subsidies. En van het lustrumsymposium tot de promotie van Annelies Veldwijk-Rouwenhorst. Dit is de UKON-top 10 populairste nieuwsberichten van dit jaar!

28-12-2023

Het UKON-jaaroverzicht 2023!

2024 staat bijna voor de deur maar voordat het zo ver is, blikken wij nog één keer terug op 2023. Van de lancering van de UKON Academy tot het binnen halen van prachtige subsidies. En van het jubileumjaar tot de promotie van Annelies Veldwijk-Rouwenhorst. Samen tellen we af naar 2024! Dit is de UKON-top 10 populairste nieuwsberichten van 2023!

#1: In gesprek met Raymond Koopmans en Yolande Pijnenburg over YOD-INCLUDED
Raymond Koopmans en Yolande Pijnenburg zijn in gesprek gegaan met de Hersenstichting. Het project YOD-INCLUDED staat centraal in het interview. YOD-INCLUDED is een groot landelijk consortium dat onderzoek doet naar jonge mensen met dementie. Op 15 februari vond de startbijeekomst van YOD-INCLUDED plaats. 

#2: Het UKON-lustrumsymposium: Voel jij je thuis?
Op 4 april 2023 heeft het UKON-symposium Voel jij je thuis? plaats gevonden op de prachtige locatie in ’s-Hertogenbosch. Op de prachtige locatie in 's-Hertogenbosch hebben wij ruim 300 deelnemers mogen verwelkomen. Tijdens het jaarlijkse UKON-symposium werd Kalorama gekroond tot winnaar van de UKON-Aanmoedigingsprijs 2023

 

#3: Op de valreep van 2023: zes projecten ontvangen subsidie
Op de valreep van 2023 hebben wij dit jaar nog zes nieuwe subsidies binnen gehaald! In 2024 zullen wij van start gaan met de projecten; Intouch, Mysupport, SABA bij Korsakov, VIMP Focussen, HGOG Waalbed en NAH: het leven gaat door.

#4: De UKON-lustrumkrant staat online!
In 2003 werd het Universitair Verpleeghuis Netwerk Nijmegen (UVNN, later UKON) opgericht. In 2023 vieren we het 20-jarig bestaan én staan we stil bij alle prachtige stappen die er zijn gezet binnen de ouderenzorg. Ter ere van het lustrumjaar is de UKON-lustrumkrant ontstaan waarin wij jullie mee terug nemen naar de beginjaren van het UKON, de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en een blik op de toekomst.

Bekijk hier de UKON-lustrumkrant. 

#5: UKON goed vertegenwoordigd op het 33ste Alzheimer Europe conference in Helsinki
De 33ste Alzheimer Europe conference is een samenwerking tussen Alzheimer Europe en de Muistiliitto ry / The Alzheimer Society of Finland en heeft plaatsgevonden in Helsinki van 16 t/m 18 oktober 2023. Het onderwerp van dit jaar was "New opportunities in dementia care, policy and research."

Bekijk hier de foto's

#6: UKON ontvangt Subsidie voor het project 'Samen-zorgen-dat'
Eén van de uitdagingen waar zorgorganisaties voor staan is werken aan een meer gelijkwaardige samenwerking tussen bewoners, naasten, vrijwilligers en zorgteams om passende zorg te kunnen blijven bieden. Deze verandering noemen we ook wel van ‘Zorgen-voor’ naar een cultuur van ‘Samen-zorgen-dat’.

Het doel van het project 'Samen-zorgen-dat  is het creëren van een cultuur waarin naasten, vrijwilligers en het zorgteam gelijkwaardig samenwerken aan passende zorg voor verpleeghuisbewoners. 

#7: Annelies Veldwijk-Rouwenhorst verdedigt haar proefschrift
Op 18 december heeft Annelies haar proefschrift 'Fighting until the end: Nursing home residents with dementia and very severe or extreme challenging behavior: starting points for optimizing care' verdedigd. 

Op 16 januari 2024 zal naar aanleiding van het proefschrift een symposium worden georganiseerd. Wil je meer weten over het symposium of over het proefschrift van Annelies?

#8: De lancering van de UKON-tool: Passende functiemix in het verpleeghuis
De verpleeghuiszorg staat voor grote uitdagingen door een groeiend aantal ouderen met een complexe zorgvraag en personeelstekorten, onder andere bij specialisten ouderengeneeskunde (SO's), psychologen, verzorgenden en verpleegkundigen (V&V). Persoonsgerichte zorg vereist een optimale functiemix van artsen / physician assistants (PA) / verpleegkundig specialisten (VS) / psychologen en V&V. Onder passende functiemix verstaan we een passende samenstelling én samenwerking van verschillende professionals in het multidisciplinaire team.

De tool bestaat uit zowel een handreiking als een video. Meer weten over de tool 'Passende functiemix in het verpleeghuis'? Bekijk hem hier!

#9: De Lancering van de UKON Academy
Tijdens het lustrumsymposium op 4 april 2023 is de UKON Academy gelanceerd. De UKON Academy is hét scholingsplatform voor zorgprofessionals werkzaam in de ouderenzorg. De Academy biedt scholingen aan op basis van bewezen kennis. Denk hierbij aan trainingen, workshops, webinars en micro-learnings. Deze scholingen ondersteunen de zorgprofessional bij het gebruiken en implementeren van nieuwe interventies.

Bekijk hier het gehele aanbod van de UKON Academy!

#10: De start van Spread+ Social en Spread+ Crisis
Begin 2023 zijn Femke Muller ( Spread+ Social) en Stella Thissen (SPREAD+ Crisis) gestart met hun projecten binnen het Spread+ consortium. SPREAD+ Social richt zich onder andere op het (door)ontwikkelen van een psychosociale interventie gericht op de bevordering van relaties en psychologische welbevinden van de gehele dementie zorgdriehoek. Het doel van SPREAD+ Crisis is om inzicht te krijgen en een tool te ontwikkelen om een crisis bij mensen met dementie te voorkomen, zowel thuis als in het verpleeghuis.