UKON-symposium: Voel jij je thuis?

prof. dr. Raymond Koopmans op het UKON-symposium 2023

prof. dr. Raymond Koopmans op het UKON-symposium 2023

Het UKON-symposium 2023 zit er weer op! Voelde jij je thuis? 

Op 4 april 2023 heeft het UKON-symposium Voel jij je thuis? plaats gevonden. Op de prachtige locatie in 's-Hertogenbosch hebben wij ruim 300 deelnemers mogen verwelkomen. Graag willen wij alle deelnemers, sessieleiders, de plenaire sprekers en uiteraard ook de symposium commissie bedanken voor jullie enthousiasme! We hopen dat iedereen zich thuis heeft gevoeld.

Wil je een sfeerimpressie van de dag zelf? Bekijk dan de foto's en de presentaties van de verschillende plenaire sprekers hieronder.

Bekijk hieronder de sprekers van het plenaire programma!

Back to the future: 20 jaar UKON & Dagvoorzitter
prof. dr. Raymond Koopmans - hoogleraar ouderengeneeskunde en voorzitter UKON

Prof. dr. Raymond Koopmans heeft tijdens het UKON-symposium de rol van dagvoorzitter vervuld. Daarnaast stond hij stil bij de viering van het 20-jarige jubilieum van UKON. Waar zijn we begonnen? En waar staan we nu? 

Wij thealeren!
Corrie Broks en Co

Op theatrale wijze brengen Corry Broks en Co het thema van de dag onder de aandacht. In de dialoog van “Tiny en Tonny” komen veel onderwerpen aan bod zoals: de toekomst van de zorg, het samen vormgeven van die toekomst, het inzetten van technologie, het anders naar de zorg kijken als professional, het loslaten van oude patronen en de kansen die daardoor ontstaan benutten. Wat wij beloven is een leuke aftrap, waarin we openheid en eerlijkheid niet schuwen. Jullie blijven veilig op je stoel, wij spelen voor jullie! Alles wat wij laten zien en horen, dient als handvat voor een discussie en daar hebben we jullie bij nodig.

Wonen met zorg: een perspectief van 20 jaar - Over 'thuis als de beste plek om te wonen met een zorgvraag'
Arnout Siegelaar - projectleider Wonen en Zorg 2040, adviseur BeBright en promovendus bij het UMCG

De rol van verpleeghuizen is in de afgelopen 20 jaar veranderd. Ondanks de toenemende vraag wordt het verpleeghuis als nieuw “thuis” voor mensen met een zorgvraag de komende 20 jaar steeds meer onbereikbaar. Oorzaak: toenemende personeelstekorten en een stop op uitbreiding van verpleeghuizen. Gaan we een crisis tegemoet met tekorten in verpleeghuiszorg? Wat kan “thuis” wonen betekenen als alternatief wanneer je te maken krijgt met dementie? Wat kan de toegevoegde waarde zijn van een speciaal ontworpen omgeving? Arnout Siegelaar neemt je vanuit de beleidswereld én de praktijk mee in een nieuwe manier van kijken naar de zorg, het belang van wetenschap, zijn eigen onderzoek, én van het behoud van vaste waarden. Arnout Siegelaar werkte 15 jaar bij zorgorganisaties en 15 jaar als adviseur in strategie en zorgvastgoed. Hij is projectleider van Wonen en Zorg 2040 in Utrecht, adviseur bij BeBright en promovendus bij het UMCG.

BIJ ONS: samen werken aan een thuis
Dr. Hanneke Donkers - Postdoctoraal onderzoeker UKON, Anne Parênt MSc. - Architect Gortemaker Algra Feenstra, Femke Feenstra MArch - Architect-directeur Gortemaker Algra Feenstra, drs. Anouk Matser - GZ-psycholoog Archipel, Annemieke van der Dussen - Ervaren mantelzorger en logopedist met expertise op het gebied van prikkelverwerking, drs. Hanneke Noordam - Sr. onderzoeker Vilans

Hoe ervaren bewoners het wonen in een zorginstelling? Hoe kun je een verpleeghuis zo inrichten dat het een thuis wordt voor bewoners? “BIJ ONS” is een nieuwe methode om samen met bewoners, naasten, zorgteams en behandelaren een woonvisie te maken voor een woongroep. De woonvisie helpt bij het nemen van beslissingen voor aanpassingen in de fysieke omgeving. Denk aan inrichting, gebruik van materialen en gebruik van de ruimte. Uitgangspunt is dat de behoeften van de bewoners voorop staan: je verplaatst je in hún leefwereld. Tijdens deze interactieve sessie vertellen panelleden van verschillende disciplines (ontwerp, onderzoek en praktijk) over de ontwikkeling en de mogelijkheden van BIJ ONS.

Wat betekent 'thuis voelen'? De cliënt aan het woord - Interview met het UKON-cliëntpanel
Hermine de Bonth - GZ Psycholoog SVRZ, Geeske Raams - lid UKON-cliëntpanel & Klaas Rienks - lid UKON-cliëntpanel

In dit interview vertellen een cliënt en een mantelzorger wat thuis voelen voor hen betekent en hoe zij de zorgomgeving ervaren. Wiens ‘huis’ is het waar zij wonen? Hoe gaat dit in de praktijk? In welke mate hebben zij regie hierover? En hoe ervaren ze nieuwe ontwikkelingen zoals zorgtechnologie? Hopelijk hebben ze een paar mooie ‘take home messages’ voor ons.

UKON-symposium 2021

Op 28 september 2021 vond het UKON-symposium 2021 plaats. Het thema van dit jaar was bijzonder doelgroepen: hoe speciaal ben jij? In 2021 is het plenaire gedeelte opgenomen, wil je de sessie terugkijken? Klik dan hier!