Interprofessioneel samenwerken met naasten en vrijwilligers

Dit onderzoeksprogramma richt zich op samenwerking tussen professionals en sociaal netwerk in de ondersteuning, zorg en behandeling voor mensen die gebruik maken van langdurige zorg.

Langdurige zorg bied je nooit alleen, maar altijd in samenwerking met mensen aan wie de zorg geboden wordt, hun sociaal netwerk en andere bij de zorg betrokken professionals. Samen ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van ondersteuning, zorg en behandeling. De langdurige zorg staat voor grote uitdagingen met aan de ene kant het groeiend aantal ouderen met een complexe zorgvraag en aan de andere kant personeelstekorten. Door deze uitdagingen is interprofessionele samenwerking die bijdraagt aan passende zorg belangrijker dan ooit. Dit onderzoeksprogramma richt zich op het verbeteren van de interprofessionele samenwerking.

Het programma heeft twee focusgebieden:

Het versterken van de verpleging en verzorging
Verpleegkundigen en verzorgenden IG kunnen een spilfunctie vervullen in interprofessionele samenwerking die bijdraagt aan het welbevinden van mensen met een langdurige zorgvraag. Zij staan dichtbij de mens en zijn of haar sociaal netwerk en bieden essentiële zorg. Het onderzoek in dit focusgebied richt zich op het versterken van verpleegkundigen en verzorgenden IG binnen de interprofessionele samenwerking door te focussen op vakmanschap, duidelijke positionering en samenwerkingscompetenties bij het samenwerken met elkaar, en met naasten en vrijwilligers. 

De samenwerking tussen de generalist en de specialist
De complexe zorgbehoeften van een deel van de thuiswonende ouderen vormen een grote uitdaging voor zorgsystemen wereldwijd. Een mogelijke oplossing hiervoor is het aanvullen van het generalistische perspectief van huisartsen en wijkverpleegkundigen met geriatrische expertise. Dit betreft bijvoorbeeld de expertise van eerstelijns hulpverleners zoals casemanagers dementie of geriatrisch fysiotherapeuten. Daarnaast worden hulpverleners die traditioneel in verpleeghuizen werken, zoals specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten, steeds meer aangemoedigd om hun expertise binnen de eerstelijnszorg in te zetten. Er is echter nog weinig bekend over de aard en effectiviteit van zulke samenwerkingsverbanden en zeker niet in samenwerking met cliënt, naasten en andere betrokkenen uit het netwerk. Dat wordt in dit focusgebied onderzocht.

Tools
Toolkit afweergedrag bij eten en drinken Toolkit delier Praatpapier professioneel leiderschap Passende functiemix in het verpleeghuis EVIDENCE
Deel deze pagina