Professionals aan het werk 1

Doen bij Depressie

Depressie is een groot probleem in verpleeghuizen. Het zorgprogramma Doen bij Depressie, ontwikkeld door het UKON, kan uitkomst bieden.

Waarom Doen bij Depressie?

Gemiddeld heeft zo’n 30% van alle verpleeghuisbewoners een depressie, veel meer dan thuiswonende ouderen. Depressie heeft allerlei negatieve gevolgen voor gezondheid en welbevinden. Het opsporen en behandelen van depressie is dus erg belangrijk. Toch worden symptomen vaak niet opgemerkt.
Zorgmedewerkers weten dikwijls niet waarop ze moeten letten en depressieverschijnselen kunnen op symptomen van andere aandoeningen lijken, zoals dementie, diabetes en hart- en vaatziekten. Het zorgprogramma Doen bij Depressie kan hier uitkomst bieden.

Handboek Doen bij Depressie


Wetenschappelijke onderbouwing

In de volgende artikelen is te lezen hoe wij tot het zorgprogramma Doen bij Depressie zijn gekomen.

Indicatorenset

De indicatorenset is een instrument waarmee de huidige depressiezorg van een zorgorganisatie geïnventariseerd kan worden. Op 2 niveaus krijgt de organisatie een indruk van de door hen geleverde depressiezorg, namelijk op afdelings- of organisatieniveau en op individueel niveau per bewoner. 

Indicatorenset 

E-learningmodules

Via de e-learningmodules van Doen bij Depressie kun je je kennis over het herkennen en behandelen van een depressie en het zorgprogramma Doen bij Depressie op een gemakkelijke manier vergroten.

Herkennen van een depressie Behandelen van een depressie


Doen bij Depressie in jouw organisatie

Wij verzorgen op aanvraag trainingen voor zorgteams ('Depressie is doen') en psychologen en begeleiden je graag bij de implementatie van het zorgprogramma in jouw organisatie.

Wil je de 2 e-learningmodules op jouw eigen intranet? Neem dan contact met ons op via ukon.elg@radboudumc.nl.

Ook voor meer informatie over de trainingen kun je via e-mail contact met ons opnemen. 

Deel deze pagina