UKON-symposium: Voel jij je thuis?

Het UKON-symposium 2023: Voel jij je thuis?

Het UKON-symposium 2023: Voel jij je thuis? vindt plaats op dinsdag 4 april 2023 in 's-Hertogenbosch. Zet de datum vast in de agenda zodat jij er ook bij bent! Dit jaar met een feestelijk tintje omdat het UKON 20 jaar bestaat! 

Locatie: 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Datum:  4 april 2023
Tijdstip: 09:30-16:30

Accreditatie voor deze dag is aangevraagd voor Kwaliteitsregister V&V, Verpleegkundig Specialisten, Specialist Ouderengeneeskunde en Psychologen (FGzPT). 

Schrijf je in voor het fysieke programma

Het wordt een leerzame en inspirerende dag met een feestelijk tintje. Dit jaar viert het UKON namelijk haar 20-jarig bestaan. 

We kijken er naar uit om je te verwelkomen op deze mooie dag!

Schrijf je hier in 

Schrijf je in voor het online programma

Wegens geringe belangstelling hebben wij besloten om het plenaire gedeelte niet via livestream aan te bieden. Er zal geen opname worden gemaakt die achteraf bekeken kan worden.

Bekijk hieronder de sprekers van het plenaire programma!

Wij thealeren!
Corrie Broks en Co

Op theatrale wijze brengen Corry Broks en Co het thema van de dag onder de aandacht. In de dialoog van “Tiny en Tonny” komen veel onderwerpen aan bod zoals: de toekomst van de zorg, het samen vormgeven van die toekomst, het inzetten van technologie, het anders naar de zorg kijken als professional, het loslaten van oude patronen en de kansen die daardoor ontstaan benutten. Wat wij beloven is een leuke aftrap, waarin we openheid en eerlijkheid niet schuwen. Jullie blijven veilig op je stoel, wij spelen voor jullie! Alles wat wij laten zien en horen, dient als handvat voor een discussie en daar hebben we jullie bij nodig.

Wonen met zorg: een perspectief van 20 jaar - Over 'thuis als de beste plek om te wonen met een zorgvraag'
Arnout Siegelaar - projectleider Wonen en Zorg 2040, adviseur BeBright en promovendus bij het UMCG

De rol van verpleeghuizen is in de afgelopen 20 jaar veranderd. Ondanks de toenemende vraag wordt het verpleeghuis als nieuw “thuis” voor mensen met een zorgvraag de komende 20 jaar steeds meer onbereikbaar. Oorzaak: toenemende personeelstekorten en een stop op uitbreiding van verpleeghuizen. Gaan we een crisis tegemoet met tekorten in verpleeghuiszorg? Wat kan “thuis” wonen betekenen als alternatief wanneer je te maken krijgt met dementie? Wat kan de toegevoegde waarde zijn van een speciaal ontworpen omgeving? Arnout Siegelaar neemt je vanuit de beleidswereld én de praktijk mee in een nieuwe manier van kijken naar de zorg, het belang van wetenschap, zijn eigen onderzoek, én van het behoud van vaste waarden. Arnout Siegelaar werkte 15 jaar bij zorgorganisaties en 15 jaar als adviseur in strategie en zorgvastgoed. Hij is projectleider van Wonen en Zorg 2040 in Utrecht, adviseur bij BeBright en promovendus bij het UMCG.

BIJ ONS: samen werken aan een thuis
Dr. Hanneke Donkers - Postdoctoraal onderzoeker UKON, Anne Parênt MSc. - Architect Gortemaker Algra Feenstra, Femke Feenstra MArch - Architect-directeur Gortemaker Algra Feenstra, drs. Anouk Matser - GZ-psycholoog Archipel, Annemieke van der Dussen - Ervaren mantelzorger en logopedist met expertise op het gebied van prikkelverwerking, drs. Hanneke Noordam - Sr. onderzoeker Vilans

Hoe ervaren bewoners het wonen in een zorginstelling? Hoe kun je een verpleeghuis zo inrichten dat het een thuis wordt voor bewoners? “BIJ ONS” is een nieuwe methode om samen met bewoners, naasten, zorgteams en behandelaren een woonvisie te maken voor een woongroep. De woonvisie helpt bij het nemen van beslissingen voor aanpassingen in de fysieke omgeving. Denk aan inrichting, gebruik van materialen en gebruik van de ruimte. Uitgangspunt is dat de behoeften van de bewoners voorop staan: je verplaatst je in hún leefwereld. Tijdens deze interactieve sessie vertellen panelleden van verschillende disciplines (ontwerp, onderzoek en praktijk) over de ontwikkeling en de mogelijkheden van BIJ ONS.

Wat betekent 'thuis voelen'? De cliënt aan het woord - Interview met het UKON-cliëntpanel
Hermine de Bonth - GZ Psycholoog SVRZ, Geeske Raams - lid UKON-cliëntpanel & Klaas Rienks - lid UKON-cliëntpanel

In dit interview vertellen een cliënt en een mantelzorger wat thuis voelen voor hen betekent en hoe zij de zorgomgeving ervaren. Wiens ‘huis’ is het waar zij wonen? Hoe gaat dit in de praktijk? In welke mate hebben zij regie hierover? En hoe ervaren ze nieuwe ontwikkelingen zoals zorgtechnologie? Hopelijk hebben ze een paar mooie ‘take home messages’ voor ons.

Hans van den Bosch-prijs

Wat in 2013 begon als de UKON-UNIEK prijs werd in 2015 omgedoopt tot de Hans van den Bosch-prijs, vernoemd naar de verpleeghuisarts die in zijn leven veel betekende voor de langdurige zorg. Al vanaf het eerste UKON-symposium in 2013 reiken we jaarlijks een prijs uit voor de door de deelnemers best beoordeelde workshop van de dag. Het winnen van deze prijs is een hele eer, gezien het scala aan interessante workshops dat ieder jaar weer de revue passeert op ons symposium.

Speciaal voor het UKON-lustrumsymposium is de Hans van de Bosch-prijs in een nieuw jasje gestoken. Deze editie wordt de prijs uitgereikt aan het filmpje met het beste praktijkvoorbeeld 'thuisgevoel'.

Ter ere van de eerdere winnaars en ter inspiratie voor alle toekomstige workshopleiders, hebben we deze galerij ingericht. 

Galerij Hans van den Bosch-prijs

  

Winnaar 2021: Kalorama: Irene Haslinghuis en Mimi Gerrits - Titel: Dementie en yoga, een zinvolle activiteit

Winnaar 2021: Kalorama: Irene Haslinghuis en Mimi Gerrits - Titel: Dementie en yoga, een zinvolle activiteit