UKON-symposium

Op 20 september 2024 vond het UKON-symposium 2024 plaats. Het thema van dit jaar was 'Specialisten in de ouderenzorg zijn goud waard'. De dag werd afgesloten met de afscheidsrede van prof.dr. Raymond Koopmans.

Blik met ons terug op het UKON-symposium: Specialisten in de ouderenzorg zijn goud waard!

Op vrijdag 20 september was het dan zo ver: het UKON-symposium 2024. Tijdens deze zonovergoten dag mochten wij ruim 600 professionals uit de ouderenzorg verwelkomen bij Concertgebouw De Vereeniging. Veel collega's waar Raymond Koopmans de afgelopen jaren mee heeft samengewerkt verzorgden inspirerende sessies over o.a. dementie, palliatieve zorg, geriatrische revalidatie, paramedische zorg en zingeving. 

De dag werd op een prachtige manier afgesloten door de afscheidsrede van Raymond Koopmans. Na afloop van de afscheidsrede ontving Raymond uit handen van Joerie Minses, burgemeester van de Gemeente Heumen, zijn koninklijke onderscheiding.

Aftermovie UKON-symposium: Specialisten in de ouderenzorg zijn goud waard!

Bekijk hieronder de sprekers van het plenaire programma!

De onafgebroken evolutie van de ouderenzorg vereist verbreding en verdieping van de ouderengeneeskunde

prof.dr. Jos Schols, Hoogleraar ouderengeneeskunde - Universiteit Maastricht
In de nabije toekomst zal het grootste deel van de ouderenzorg in de community plaatsvinden terwijl institutionele zorg voorbehouden blijft aan zorgvragers met de meest complexe problematiek. Voor het specialisme ouderengeneeskunde vraagt dit om zowel verbreding als verdieping van het vak. Dit zal niet alleen toegelicht worden aan de hand van ontwikkelingen in de geriatrische revalidatie, maar ook ten aanzien van het eerstelijns werken van de specialist ouderengeneeskunde. De specialist ouderengeneeskunde is daarin bij uitstek een ambassadeur van zinnige zorg, tegenwoordig passende zorg genaamd.

De kansen liggen voor het oprapen

prof.dr. Jan Hamers. Hoogleraar ouderenzorg - Universiteit Maastricht / AWO Limburg
In deze bijdrage wordt ingegaan op de vraag hoe reeds beschikbare kennis kan bijdragen aan duurzame ouderenzorg. Het vertrekpunt is de stelling dat we al veel weten maar dat kennis vaak niet of onvoldoende wordt toegepast en uitgerold. Er wordt stil gestaan bij de rol die verzorgenden en verpleegkundigen kunnen hebben om dit proces te versnellen en verbeteren.

De rol van de (GZ) psycholoog in de multidisciplinaire dementiezorg

prof.dr. Christian Bakker, Hoogleraar zorg en ondersteuning bij dementie op jonge leeftijd - UKON/Radboudumc
Binnen de dementiezorg zien we een toenemende focus op het ondersteunen van mensen om hun leven te leiden op een manier zoals zij dat willen. We zien een verschuiving van een focus op de ziekte naar een focus op de mens in zijn persoonlijke context. Laat dit nu precies het terrein zijn van de (GZ)psycholoog, of is dat te simpel gesteld? Als je bijvoorbeeld kijkt naar de zorg en ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten, wat vraagt dat dan precies van jou als psycholoog en het multidisciplinaire zorg- en behandelteam?

Wat is het bestuurlijk en strategisch belang voor specialisatie van zorg binnen de V&V sector?

drs. Rita Arts, Bestuurder - De Waalboog
De focus binnen de woonzorghuizen wordt meer en meer verlegd naar het welbevinden van kwetsbare ouderen. Het klassieke medisch model raakt in de intramurale ouderenzorg steeds verder naar de achtergrond.

De beweging van het concentreren van LVHC-zorg (Laag Volume Hoog Complex) binnen een beperkt aantal zorgorganisaties, is een paar jaar geleden in gang gezet . De (intensieve) behandeling en begeleiding van het multidisciplinaire team staat voor deze doelgroepen centraal. We hechten veel waarde aan deze ontwikkeling. Het concentreren van inhoudelijke en wetenschappelijke kennis en kunde voor specialistische doelgroepen vanuit kwaliteit van zorg en diensten is noodzakelijk.

Vanuit bestuurlijk en strategisch perspectief is de rol en positie van de behandelaren in relatie tot de concentratie van specialistische doelgroepen aan forse verandering onderhevig. In deze bijdrage wordt ingezoomd op de spanningsvelden: behandelen versus welbevinden; imago versus betaalbaarheid; deskundigheid versus complexiteit van zorg; teamsamenstelling versus krapte arbeidsmarkt.

De Razende reporter van DemenTalent

Tijdens het symposium hielpen mensen met dementie met badges uitdelen, koffie schenken, rondgaan met saucijzen- en worstenbroodjes e.d. Ook was één van hen ‘razende reporter’. Dit was Henk van de Maas uit Dordrecht. Bij deze zijn verslag van de dag.

Lees het verslag van Henk

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor:

  • Accreditatiebureau van het Kwaliteitshuis Fysiotherapie (4 punten)
  • ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici) (4 punten)
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (4 punten)
  • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (4 punten)
  • GAIA alle eerstelijnsartsen; huisarts, Specialisten Ouderengeneeskunde en GMVB artsen (4 punten)
  • FGzPT Federatie Gezondheiszorgpsychologen en Pscychotherapeuten (voor klinisch (neuro)psychologen) (4 punten)
  • Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA) (4 punten)
  • Register Vaktherapie (4 punten)

Bekijk hieronder de sfeerbeelden van de voorgaande edities van het UKON-symposium!

UKON-symposium 2023: Voel jij je thuis?

Op 4 april 2023 heeft het UKON-symposium Voel jij je thuis? plaats gevonden. Op de prachtige locatie in 's-Hertogenbosch hebben wij ruim 300 deelnemers mogen verwelkomen.

Wil je een sfeerimpressie van de dag zelf? Bekijk dan de foto's en de presentaties van de verschillende plenaire sprekers hieronder

UKON-symposium 2023

UKON-symposium 2021: Hoe speciaal ben jij? 

Op 28 september heeft het UKON-symposium 2021 plaatsgevonden. Het was een inspirerende en leerzame dag over zeven bijzondere doelgroepen in de langdurige zorg.

Wil je de sessie van het plenaire programma bekijken? Of een sfeerimpressie krijgen van de dag zelf? Lees dan verder!

UKON-symposium 2021

Hans van den Bosch-prijs

Al vanaf het eerste UKON-symposium in 2013 reiken we jaarlijks een prijs uit voor de door de deelnemers best beoordeelde workshop van de dag, de Hans van den Bosch-prijs. 

Ter ere van de eerdere winnaars en ter inspiratie voor alle toekomstige workshopleiders, hebben we deze galerij ingericht. 

Galerij Hans van den Bosch-prijs