Verzorging + Mieke (duimen omhoog)
Actueel

In tijden van Corona worden ook de verpleeghuizen hard getroffen. Wij denken aan de bewoners en hun naasten. Op deze pagina verzamelen we informatie voor- en verhalen vanuit onze verpleeghuizen.

Overzicht: warme zorg in coronatijden

Zeker nu de verpleeghuizen zijn gesloten grijpt dit diep in in het dagelijks leven van bewoners en hun naasten. Ook voor de zorgmedewerkers is het een uitdaging en vraagt het een enorme inzet en creativiteit om iedere dag opnieuw bij te dragen aan welbevinden. Wij zien hartverwarmende en creatieve initiatieven ontstaan om bewoners toch fijne momenten te laten beleven. Heel erg mooi!

Trots!

Wij zijn ontzettend trots op alle medewerkers in de verpleeghuizen! Omwille van de gezondheid van iedereen vindt er momenteel geen onderzoek plaats in de verpleeghuizen.

Wij wensen iedereen veel gezondheid en sterkte toe.

Het UKON-team

Handige links en informatie

 

Adviezen voor professionals

Beroeps- en koepelorganisaties over corona

Betrouwbare informatie over het coronavirus

Overig

Oproep: Heb je een goed idee of creatieve tip voor het bijdragen aan het welbevinden van bewoners in deze tijden: laat het ons weten. Wij zorgen voor verspreiding!

Stuur een email naar ukon.elg@radboudumc.nl

Een moeilijke situatie: wat kun je doen?

Het sluiten van de verpleeghuizen grijpt diep in in het dagelijks leven van bewoners en hun naasten, maar zeker ook bij zorgmedewerkers. Wat kun je doen?
'Het komt er in deze tijden nog meer op aan: hoe zorgen we voor het welbevinden van onze bewoners? Overleg met de psycholoog en activiteitenbegeleider over de psychosociale ondersteuning is nu extra belangrijk.' Aldus Debby Gerritsen, hoogleraar Welbevinden in de langdurige zorg. 'Ik vind het hartverwarmend om te horen hoe creatief zorgverleners zijn in het bezorgen van fijne momenten aan hun bewoners. En niet alleen in de verpleeghuizen zelf: in onze straat gaan alle kinderen tekeningen maken en die bezorgen bij een verpleeghuis in de buurt. Een privéconcert in de tuin is natuurlijk helemaal fantastisch, maar vergeet ook de kleine gebaren niet!'

Informatie & tips

Maritza Allewijn, GZ-psycholoog in de ouderenzorg en directeur PgD, over zorg voor mensen met dementie in tijden van corona:

Corona en zorg voor dementie

 

  Mooie initiatieven uit onze organisaties

Communicatiekaarten

 

 

Communicatiekaarten bij intensieve zorg

De beroepsvereniging Logopedie en Foniatrie (NVLF) heeft drie verschillende communicatiekaarten ontwikkeld voor intensieve zorg aan coronapatiënten. Ze zijn bedoeld om de communicatie tussen zorgmedewerker en cliënt te ondersteunen. Zo kan een bewoner bijvoorbeeld aanwijzen hoeveel pijn hij heeft (VAS-score), of een pictogram of vraag aanwijzen wanneer verbaal communiceren niet lukt of te veel energie kost.

Science practitioner Eline van Buuren heeft deze kaarten verspreid op de quarantaine-afdeling bijde Waalboog.

Eline: 'Niet vergeten: Bij specifieke vragen m.b.t. de communicatie moet uiteraard de logopedist van de instelling (al dan niet op afstand) geconsulteerd worden.'

Telefonisch psychologische hulp voor familie en naasten

Stichting De Waalboog biedt telefonisch psychologische hulp aan familie en naasten die nu de bewoners van hun locaties niet meer kunnen bezoeken. Ook bewoners zelf die niet begrijpen waarom ze ineens alleen moeten blijven, krijgen extra begeleiding. De Gelderlander wijdde hier 25 maart een artikel aan.

Luisterlijn voor mantelzorgers

Ook voor mantelzorgers is dit een hele heftige tijd. Als je gewend bent om dagelijks of regelmatig op bezoek te gaan bij jouw familielid en dit nu niet mogelijk is, kan dit veel verdriet en onrust opleveren. Stichting Kalorama heeft voor mantelzorgers een Luisterlijn in het leven geroepen ☎️. Hoe het werkt, lees je hier.

Contact op afstand

Door de uitbraak van het coronavirus hebben verpleeghuizen de deuren voor bezoekers gesloten. Waardigheid en Trots zette een aantal handige hulpmiddelen voor contact op afstand in de zorg op een rij. Hiermee kunnen mantelzorgers, vrijwilligers en familieleden toch contact blijven houden met cliënten. Bekijk hier de lijst met hulpmiddelen.

Ready2Help

Wil je een steentje bijdragen in deze tijd, maar weet je niet goed hoe of waar? Meld je dan aan bij het Rode Kruis als Ready2Help! Alle hulp is welkom!

Naar de webpagina van het Rode Kruis