Actueel

In gesprek met Ine Declercq: met ons project ‘InFormeD’ (Informele en Formele Depressiezorg) willen we actief bijdragen aan het bevorderen van het welbevinden van ouderen in verpleeghuizen.

27-12-2022

InFormeD: Factsheet Depressiescreening

Met ons project ‘InFormeD’ (Informele en Formele Depressiezorg) willen we actief bijdragen aan het bevorderen van het welbevinden van ouderen in verpleeghuizen. Het doel van het project is om handige en eenvoudige tools aan te reiken die zorgverleners helpen om te komen tot evidence based handelingen in de depressiezorg. Om dit doel te realiseren, gaan we in gesprek met zorgverleners en bewoners om te leren van hun ervaringen met betrekking tot het onderwerp.  

Om goede depressiezorg te bieden, is het tijdig opsporen van depressieklachten heel belangrijk. Echter, het opsporen van klachten gebeurt niet optimaal. Dit heeft verschillende redenen. Zo uiten verpleeghuisbewoners depressieklachten op verschillende manieren en weten betrokkenen niet altijd waar ze op moeten letten. Onze factsheet gaat hierop in en bevat een aantal zaken waar je, volgens professionals, alert op moet zijn. Daarnaast bevat de factsheet een overzicht van meetinstrumenten die geschikt zijn om depressie op te sporen. Dit overzicht is belangrijk omdat de diverse meetinstrumenten zich focussen op verschillende depressieklachten en daarom niet in alle situaties even geschikt zijn. De factsheet is gebaseerd op diepte interviews en focus groepen in Nederland en België. 

Factsheet Depressiescreening

De factsheet betreft een samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en de Open Universiteit te Nederland.

Ine Declercq - PhD Candidate

Ine Declercq - PhD Candidate

Doen bij Depressie
Daarnaast heeft Ine de indicatorenset voor Doen bij Depressie geüpdatet . Wil je meer weten over Doen bij Depressie of de nieuwe indicatorenset bekijken? Bekijk dan de pagina van Doen bij Depressie.