In-Touch

In zeven landen implementeert en evalueert EU In-Touch een palliatieve zorg interventie voor verpleeghuisbewoners met dementie en hun naasten. Wij verfijnen en combineren daarvoor de beproefde mySupport en Namaste interventies.

Inleiding
In-Touch: Implementation of a person-centered palliative care iNtervention To imprOve comfort, qUality of life and social engagement of people with advanced dementia in Care Homes biedt goede zorg, gebaseerd op palliatieve zorg principes, voor verpleeghuisbewoners in een latere fase van dementie en hun naasten. Het verfijnt en combineert twee beproefde interventies: het Namaste Familieprogramma gericht op kwaliteit van leven nu, en mySupport gericht op kwaliteit van leven in de toekomst. mySupport omvat proactieve zorgplanningsgesprekken waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van een informatiegids voor naasten.

Methode
Voor In-Touch actualiseren wij in het eerste jaar de informatie voor naasten en zorgmedewerkers en de trainingen voor zorgmedewerkers. We onderzoeken vanaf het tweede jaar in gerandomiseerd onderzoek of In-Touch meerwaarde heeft door het te implementeren in de helft van 56 deelnemende verpleeghuizen in totaal 7 landen (de andere helft krijgt de interventie later).

Doelstelling
Wij verwachten dat In-Touch steun biedt aan naasten bij beslissingen over passende toekomstige zorg en wij hopen dat het bieden van dagelijks zinvol contact en comfort terug te zien is in een toename van geobserveerd welbevinden bij de bewoners. Wij evalueren ook of de inzet van zorgmedewerkers bij speciaal de bewoners in een latere fase van dementie, met hulp van naasten en vrijwilligers, effect heeft op de kosten van de zorg. In totaal zijn er 13 partners die zich daarnaast ook bezig houden met bijvoorbeeld ethische en beleidsaspecten van de zorg voor mensen met dementie, het betrekken van naasten voor de nodige aanpassingen van In-Touch per land, en het verspreiden van bevindingen uit het onderzoek.

Verloop
Het onderzoek is gestart in januari 2024, met een kick-off bij de coördinatoren in Cork, Ierland 29 februari - 1 maart 2024. 

Projectgroep
De projectgroep bestaat uit dr.ir. Jenny van der Steen, Brenda van den Broek, MA., dr. Reinier Akkermans & prof.dr. Jeroen Hasselaar en prof.dr. Raymond Koopmans.

Radboudumc Eerstelijnsgeneeskunde (ELG) en UKON werken samen met Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) in het aanpassen van de mySupport en Namaste Familieprogramma interventies voor In-Touch. Het onderzoek wordt gefinancierd door Horizon Europe. 

Internationale partners

Participant

Participant organisation name (Formal name)

Country

1 (Coordinator)

University College Cork - National

University of Ireland, Cork

Ireland

2 (Associated Partner)

Lancaster University (University of Lancaster)

UK

3 (Beneficiary)

Charles University (Univerzita Karlova)

Czech Republic

4 (Beneficiary)

Masaryk University (Masarykova univerzita)

Czech Republic

5 (Beneficiary)

University of Turin (Università degli Studi di Torino)

Italy

6 (Beneficiary)

Radboudumc (Stichting Radboud universitair medisch centrum)

Netherlands

7 (Beneficiary)

McMaster University

Canada

8 (Associated Partner)

Queen's University Belfast (The Queen’s University of Belfast)

UK

9 (Beneficiary)

Jagiellonian University (Uniwersytet Jagielloński)

Poland

10 (Beneficiary)

Catholic University of Portugal (Universidade Católica Portuguesa)

Portugal

11 (Beneficiary)

University of Ljubljana (Univerza v Ljubljani)

Slovenia

12 (Beneficiary)

CrowdHelix Limited

Ireland

13 (Beneficiary)

European Association for Palliative Care (EAPC)

Belgium

Deel deze pagina