Actueel

Voor de eerste editie van ‘in the spotlight’: toegewijd specialist ouderengeneeskunde Wanda Rietkerk. 7 juli promoveert zij op haar onderzoek naar ontwikkelingen in de zorg voor thuiswonende ouderen.

23-03-2020

In de spotlight: Wanda Rietkerk

Toegewijd, enthousiast en energiek

Wanda Rietkerk werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Noorderboog en als onderzoeker bij het UNO-UMCG. Debby Gerritsen is haar co-promotor, maar Wanda is dus niet direct UKON-onderzoeker. Toch, bij een quiz over UKON-onderzoekers en hun bezigheden (tijdens een bijeenkomst), was de winnaar: Wanda. Lachend: “ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van elkaars onderzoek”.

Het tekent Wanda’s karakter: toegewijd, enthousiast en energiek. Met hetzelfde gemak vertelt zij over haar carrière-ambities als zorgprofessional, als over haar hobby’s. Lekker eten en goede wijn drinken met haar man, een wijnprofessional, is een favoriet. Wat betreft professionele aspiraties: “het vertalen van academische kennis naar bruikbare tools voor de praktijk en de praktijk warm laten lopen voor (on)opgeloste vraagstukken om de zorg beter te maken”. Passie dus, voor datgene waar wij bij het UKON en UNO-UMCG voor staan.

Kritische wetenschapper

Deze passie en toewijding maken van Wanda ook een kritische wetenschapper. We nemen een kleine duik in haar onderzoek. Zeer beknopt: er is een trend gaande om de ouderenzorg meer proactief en preventief in te richten. Dus tijdig in kaart brengen waar het spaak dreigt te lopen, met de hoop dat mensen dan langer thuis kunnen blijven wonen.

Het is belangrijk dat wij goed nadenken over de vraag: waaróm helpen we iemand?

In het onderzoek werd gekozen om doelen van ouderen centraal te stellen, in plaats van hun problemen. Wanda: “vaak is bijvoorbeeld niet de pijn het probleem, maar het feit dat iemand niet meer dat rondje kan fietsen. Het is belangrijk dat wij goed nadenken over de vraag: waaróm helpen we iemand?”

Plannen schieten tekort

Een goede insteek, maar de wijze waarop hier in de praktijk vaak vorm aan wordt gegeven is twijfelachtig. Wanda is sceptisch over de plannen van beleidsmakers zoals eenmalige screenings of consultatiebureaus voor ouderen. “We hebben een uitgebreide implementatiestudie gedaan van een programma waarbij men in gesprek ging met ouderen voordat zij serieuze problemen kregen. Wellicht zou dat kunnen werken, ware het niet dat het om één enkel gesprek ging, van maximaal een uur. Bij lange na niet genoeg om duidelijk te krijgen wat de persoonlijke doelen van een individu zijn en om een plan te maken hoe die doelen bereikbaar zouden kunnen worden.”

Daarnaast leerden we van ouderen zelf dat ze niet direct staan te springen om in gesprek te gaan over toekomstige achteruitgang of beperkingen. “Door verschillende mechanismen bloot te leggen, hebben we laten zien dat dit plan tekortschiet”, aldus Wanda.

De verdediging Wanda Rietkerk’s proefschrift getiteld "Ouderenzorg op maat: Doelen, ervaring en voorkeuren van thuiswonende ouderen." is uitgesteld vanwege het coronavirus. De nieuwe datum is nog niet bekend. Via onderstaande button kun je het volledige proefschrift inzien:

Proefschrift Wanda Rietkerk

Een visueel overzicht van Wanda Rietkerk's proefschrift.