Actueel

UKON-voorzitter Raymond Koopmans is herverkozen tot lid van de Raad van Bestuur van de International Psychogeriatric Association (IPA). Hij gaat zijn derde en laatste termijn vervullen voor de organisatie.

15-12-2020

Raymond Koopmans herverkozen tot lid van de Raad van Bestuur IPA

UKON-voorzitter Raymond Koopmans is herverkozen tot lid van de Raad van Bestuur van de International Psychogeriatric Association (IPA). Het wordt zijn derde en laatste termijn voor de organisatie waar het verbeteren van de mentale gezondheid van ouderen door wereldwijde samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, educatie en professionele ontwikkeling centraal staat.

Raymond behoort is inmiddels al acht jaar lid van de Raad van Bestuur van de IPA. "Ik maakte kennis met de organisatie in 1993”, vertelt hij, “toen sprak ik voor het eerst op een internationaal congres tijdens mijn promotie. Ik was nog niet gepromoveerd en ik had nog niet vaak in het Engels gepresenteerd, en dan op zo'n groot congres; dat was erg spannend”. 

Logo International Psychogeriatric Association

Logo International Psychogeriatric Association

Wereldwijde samenwerking

De belangrijkste activiteiten van de organisatie zijn het creëren van educatief materiaal zoals de BPSD (Behavioural and Psychological Symptoms of Dementia), het eigen wetenschappelijke tijdschrift International Psychogeriatrics waarin ook UKON-onderzoekers regelmatig publiceren en de Shared Interest Forums, waarin experts op het gebied van specifieke thema’s samenkomen en met elkaar in gesprek gaan.

Raymond vindt de jaarlijkse congressen echter het leukste. “Hier kunnen mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten en hun interesses en bevindingen met elkaar delen in workshops en lezingen. Daar gebeuren mooie dingen. Met het Shared Interest Forum voor het thema jonge mensen met dementie, dat wij zelf hebben opgezet, hebben wij daar bijvoorbeeld twee symposia gehouden.” Dit jaar zou het IPA congres in Lissabon plaatsvinden, maar corona gooide roet in het eten. Raymond hoopt dat het geplande congres in Kyoto van volgend jaar wel doorgang kan vinden. “De congressen zijn juist nu cruciaal voor de IPA”, aldus Raymond.

We willen meer jonge onderzoekers en professionals aantrekken bij de IPA.

Uitdagingen

De afgelopen jaren loopt het ledenaantal terug en dat is dan ook waar de belangrijkste uitdaging ligt de komende periode. Raymond: “De huidige president van de IPA Bill (William) Reichman is een echte bestuurder en onder hem wordt vaart gemaakt om de IPA weer vooruit te stuwen. Er zijn drie taskforces opgericht, waarvan er eentje over lidmaatschap gaat; Hilde Verbeek van AWO-ZL is daarvan de voorzitter en ik zit er ook in. We willen meer jonge onderzoekers en professionals aantrekken en daartoe hebben we het Young Researchers Network opgezet, waarmee we al een aantal leuke bijeenkomsten hebben gehad.

Aan het enthousiasme van Raymond zal het in ieder geval niet liggen. Morgen komt het bestuur weer bijeen “en dan gaan we het zeker weer over deze onderwerpen hebben”.