Actueel

Op 16 mei is het rapport 'De VS als Wzd-functionaris - ter zake kundig?' aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

23-05-2023

Met trots presenteren we het eindrapport ‘De VS als Wzd-functionaris – ter zake kundig?

Een Wzd-functionaris in het verpleeghuis heeft een belangrijke rol in de Wet zorg en dwang (Wzd). De ‘ter zake kundige’ Wzd-functionaris zet zich in om dwang zoveel mogelijk te voorkomen en, indien het niet anders kan, om dwang uiterst zorgvuldig toe te passen. Tot nu toe was het niet duidelijk wat ‘ter zake kundig’ precies inhoudt en of de verpleegkundig specialist ook ‘ter zake kundig’ is om deze rol te vervullen. In het eindrapport geven we antwoord op deze vragen.

Er zijn competenties vastgesteld die kenmerkend zijn voor een deskundige Wzd-functionaris. Een Wzd-functionaris is ter zake kundig als deze op verschillende niveaus in de organisatie kan handelen volgens de letter én de geest van de wet vanuit een open en onafhankelijke houding door de communicatie per situatie aan te passen. De verpleegkundig specialist werd in de pilot van Radicale vernieuwing zorg door de deelnemers ervaren als ter zake kundig in de rol van Wzd-functionaris, zowel op het gebied van beoordelen van zorgplannen en toezicht houden, als op het gebied van het ondersteunen van de organisatie in het beleid Wzd.

Op 16 mei is het rapport aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Benieuwd naar het eindrapport? Bekijk het hier!

Het onderzoek is uitgevoerd door Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), Annemieke De Groot, Marleen Lovink en Anke Persoon in samenwerking met V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), LOC Waardevolle zorg, Brentano Amstelveen, WilgaerdenLeekerweideGroep, Stichting Innoforte, Topaz en Jaap Kappert.