Actueel

UKON ontvangt een subsidie van ruim een half miljoen voor onderzoek naar prikkelverwerking bij verpleeghuisbewoners met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Op basis van dit onderzoek zal er een uniforme werkwijze worden vastgesteld en er worden praktische hulpmiddelen en scholingsmaterialen ontwikkeld, waarna deze in de praktijk worden getest.

03-07-2025

Half miljoen subsidie voor onderzoek naar prikkelverwerking bij verpleeghuisbewoners met dementie en zeer ernstig probleemgedrag

Probleemgedrag bij dementie, zoals agitatie en agressie, is belastend voor de persoon zelf en voor de omgeving. De afgelopen jaren zijn allerlei interventies ontwikkeld om probleemgedrag te verminderen, toch blijft het veel voorkomend. Interventies gericht op prikkelverwerking – of Sensorische informatieverwerking (SI) – zijn sterk in opkomst in de langdurige ouderenzorg. Dit geldt in het bijzonder voor de zorg voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-zep). Op gespecialiseerde D-zep afdelingen werkt een multidisciplinair team waar een SI therapeut altijd deel van uitmaakt. Toch is er In praktijk veel variatie in de toepassing van SI voor deze doelgroep. Ook is er geen onderzoek gedaan naar de effecten. Er zijn dan ook veel vragen rond toepasbaarheid en effectiviteit. In het SI D-zep project zullen we daarom eerst op basis van literatuuronderzoek, interviews, observaties en co-design werksessies een uniforme werkwijze vaststellen en praktische hulpmiddelen en scholingsmaterialen ontwikkelen, waarna we die in de praktijk testen. 

dr. Annette Plouvier - projectleider SI D-zep;

Dr. Annette Plouvier (projectleider SI D-zep): “De ervaringen met SI therapie in de praktijk zijn heel goed. Toch ontbreekt het wetenschappelijke bewijs. Met deze subsidie kunnen we met ervaringsdeskundigen, kennisorganisaties en experts op het gebied van D-zep en SI uit onderwijs en praktijk en het kennisnetwerk D-zep samen aan de slag om daar verandering in te brengen. Met de inzichten hopen we – naast mensen met D-zep, hun naasten en betrokken zorgprofessionals - ook mensen met minder ernstig probleemgedrag te helpen.”

Samenwerking
Het SI D-zep project is een samenwerking van UKON (Radboudumc), Amsterdam UMC, Hogeschool Rotterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen, Centrum voor Consultatie en Expertise, Kennisnetwerk D-zep,  De Zorggroep, De Waalboog, Amsta, Pieter van Foreest, Zorggroep Noorderboog, Zorgpartners Midden-Holland, EstaSI Trainingen en Marjo Dorrestijn. ZonMw financiert het project.