Actueel

SARA is een robot die medewerkers in het verpleeghuis kan ondersteunen in de zorg.

02-09-2022

De inzet van zorgrobot SARA in de verpleeghuiszorg: Wat zijn de ervaringen van pioniers?

SARA is een robot die medewerkers in het verpleeghuis kan ondersteunen in de zorg. Ze kan bijvoorbeeld voor extra toezicht zorgen tijdens de nacht, bewoners helpen bij dagstructuur, ontspanning bieden of juist bewoners stimuleren. SARA wordt in nauwe samenwerking met de praktijk verder ontwikkeld. Linda Goverde, voorheen werkzaam bij Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) deed onderzoek naar SARA voor haar afstuderen. 

Bij ZGEM wordt SARA door de zorgteams verschillend ontvangen. Een kleine groep medewerkers is vanaf het begin enthousiast. In haar onderzoek onderzocht Linda wat de redenen van deze pioniers zijn om SARA actief in te zetten in de zorg voor bewoners, wat hun ervaringen zijn en wat de wensen zijn voor toekomstig gebruik? Ze werd daarin begeleid door Anker Persoon van het UKOn en Hanneke van der Meide van ZGEM. 

Wat heeft het onderzoek opgeleverd? 
SARA wordt door de pioniers gezien als een waardevolle bijdrage aan de toekomstbestendige ouderenzorg. Ze is makkelijk in gebruik en ziet er vriendelijk uit. SARA wordt positief ontvangen door de bewoners en medewerkers zien SARA als een toekomstige collega mits de ontwikkelingen worden afgestemd op de zorgpraktijk. 

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk dan hier de resultaten van het onderzoek. De volledige thesis is op te vragen via innovatie@zgem.nl