Wassen zonder water

terug naar overzicht
 vorige studie           volgende studie
Betsie van Gaal

logo Wassen zonder water

Algemene samenvatting

Onderzoeksrapport

Nieuws IQ Healthcare

poster congres Nice

 

Overig onderzoek van Betsie van Gaal

Inleiding
‘Wassen zonder water’ is een snel verspreidende innovatie in de zorg. Hierbij worden cliënten gewassen met wegwerpwashandjes van zacht synthetisch materiaal, gedrenkt in een lotion die niet hoeft te worden afgespoeld, snel droogt en de huid reinigt en verzorgt. Hoewel er verschillende geluiden zijn over het positieve effect van ‘wassen zonder water’ in vergelijking met de traditionele manier van wassen, ontbreekt hiervoor wetenschappelijk bewijs. 

Doelstelling
Het onderzoek Wassen Zonder Water heeft als doel inzicht te geven in het voorkomen van zorggerelateerde huidschade (smetten, roodheid en incontinentie gerelateerde dermatitis) bij de traditionele manier van wassen in vergelijking met ‘wassen zonder water’. Daarnaast zal de tevredenheid van bewoners en verzorgenden worden onderzocht met deze wijze van wassen. Als laatste zal een vergelijk worden gemaakt tussen alle zorggerelateerde kosten die betrekking hebben op het wassen bij beide wasmethoden.
 
Methode
Hierbij vergelijken we wassen zonder water met de traditionele manier van wassen met water en zeep. Het onderzoek richt zich op: 
 
1) de effecten op de huid van de cliënt 
2) de tevredenheid van cliënten en verzorgenden over de wasmethode 
3) de kosten. 
 
Voor het onderzoek worden ongeveer 576 cliënten van 50 verpleeghuisafdelingen, die zorgafhankelijk zijn bij het wassen, gedurende 6 weken geobserveerd. 
 
Fase van onderzoek
Het onderzoek startte op begin januari 2011 en loopt door tot en met juni 2012. Momenteel wordt de interventie uitgevoerd en de data verzameld en geanalyseerd.
 
Wie voert het onderzoek uit?
Onderzoeker: mw.dr. B. van Gaal
Begeleidingsgroep: prof.dr. Theo van Achterberg, Radboudumc,  Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare).
 
Financiering 
Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.