Oude vrouw met verzorgende

Maak kennis met Noortje Kloos

De komende vier jaar onderzoek ik hoe mensen met (beginnende) dementie en mantelzorgers dankbaarheid ervaren en hoe we dat kunnen ondersteunen.

Maak kennis met Noortje Kloos

De komende vier jaar onderzoek ik hoe mensen met (beginnende) dementie en mantelzorgers dankbaarheid ervaren en hoe we dat kunnen ondersteunen. Eerst ga ik met mensen in gesprek over hoe zij dankbaarheid ervaren. Vervolgens maken we een dankbaarheidstraining, samen met mensen met dementie en mantelzorgers. En tenslotte gaan we samen de training evalueren.  

Iedereen heeft wel positieve dingen in het leven die je kunt waarderen, kleine en grote dingen. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar dat ik een tuin heb waar ik vogeltjes bezig kan zien. Dat lieve collega’s mij heel welkom laten voelen op mijn eerste dag op de afdeling. Dat ik mij niet druk hoef te maken over basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater. De aandacht voor die positieve dingen kun je trainen met kleine oefeningen. Dat doe ik zelf ook regelmatig en dan ben ik toch vaak verbaasd hoeveel effect dat kan hebben. Het kan helpen beter om te gaan met situaties, je ervaart meer positieve emoties en het verbetert relaties.

Noortje Kloos - Onderzoeker UKON

Noortje Kloos - Onderzoeker UKON

Aandacht voor de positieve dingen in het leven is ook belangrijk in moeilijke tijden, zoals het leven met dementie. In de wetenschap is hier nog maar heel weinig aandacht voor. Door mijn project komt er een gratis training beschikbaar met dankbaarheidsoefeningen voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Met dit onderzoek wil ik graag bijdragen om het leven van mensen met dementie en mantelzorgers een beetje beter maken. Mijn promotieonderzoek ging over welbevinden van medewerkers en bewoners van woonzorgcentra. Daarna heb ik onderzoek gedaan naar een app met dankbaarheidsoefeningen. Bij het UKON onderzocht ik hoe mensen met dementie over hun welbevinden denken. In mijn huidige project combineer ik die kennis eigenlijk.

Voor dit project heb ik voor het eerst zelf geld binnengehaald via de impulssubsidie van Alzheimer Nederland. Daar ben ik best een beetje trots op. Daarnaast werk ik samen met Debby Gerritsen, en met Ernst Bohlmeijer (Universiteit Twente) en David Edvardsson (La Trobe University in Melbourne).

Onderzoek doen is echt enorm leuk en veelzijdig. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren en om met mensen in gesprek te gaan over hun ervaringen. En misschien een beetje gek, maar ik kan ook genieten van data analyseren of een artikel schrijven. Dan zet ik een muziekje aan en dan kan ik achter mijn laptop echt de tijd vergeten. Gelukkig heb ik thuis een fijne werkplek, maar het is ook fijn om nu naar Nijmegen te gaan om collega’s te ontmoeten.

Wil je meer weten over het Lichtpuntjes project? Bekijk de projectpagina!