Oude vrouw met verzorgende

Margot Barry

Promovendus en specialist op het gebied van duo-functies in de zorg. Na een succesvol project als onafhankelijk onderzoeker samen met onze Science Practitioners, gaat Margot nu als officieel UKON-onderzoeker aan de slag om dit project een passend vervolg te geven.

Een perfecte combinatie

"Ik doe onderzoek naar mensen met duo-functies in de zorg. Mensen die bijvoorbeeld zowel clinicus als onderzoeker zijn, of onderzoeker en docent, of docent en clinicus, noem maar op. Heel divers. Tijdens een van mijn studies ben ik Anke Persoon tegengekomen. Toen zij hoorde wat ik inhoudelijk aan het onderzoeken ben, vroeg ze of ik geïnteresseerd was om als onafhankelijke onderzoeker te gaan samenwerken met de UKON Science Practitioners (SP). Ik heb in deze periode enorm genoten van de mensen bij het UKON en van de prettige samenwerking. De missie van het UKON past helemaal bij mij, ook wat betreft de ethische oriëntatie en de kijk op het leven en de zorg". 

Margot's onderzoek resulteerde in een tool waarmee SP'ers hun activiteiten inzichtelijk kunnen maken. Zij spelen een belangrijke rol in het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met de dagelijkse praktijk bij onze zorgorganisaties. De waarde van zo'n verbindende rol is echter moeilijk in concrete resultaten te meten. Als expert op het gebied van duo-functies weet Margot daar alles van: "het moeilijke aan dit soort functies is dat je meerdere werelden of contexten aan elkaar aan het verbinden bent, maar die verbindende rol wordt nooit echt zichtbaar. Dit leidt er soms zelfs toe dat SP'ers twijfelen of ze wel goed bezig zijn, terwijl ze juist dingen doen die van strategisch belang zijn voor de instelling. Mijn onderzoek probeert uit te pluizen: wat is nu typisch voor deze verbindende rol?"

Achtergrond

Margot groeide op in Zuid-Afrika, waar zij in de vroegen jaren negentig ergotherapie studeerde. Haar afstudeerscriptie aan de Universiteit van Stellenbosch, over mensen met een psychiatrische aandoening die in de gemeenschap woonden of daar terugkwamen, won een nationale scriptieprijs. Voor haar master ging ze naar de universiteit van Limerick in Ierland, waar ze ook als docent werkte en als kinder-ergotherapeut. Inmiddels bevindt haar promotie zich in de afrondende fase. In Nederland, dus, waar zij inmiddels zes jaar woont. Margot: "Het bevalt me heel goed hier. Ik heb veel leuke mensen ontmoet en er heerst een super dynamiek op de werkvloer. Een onderzoeksfunctie als deze, daar had ik in Ierland lang voor moeten zoeken. Het voelt dus ergens wel als meant to be".