Onderwijs

Anja Harlaar

Docent op het ROC in Nijmegen en sinds afgelopen september ‘linking pin’ voor het verbinden van de ROC-opleiding tot verzorgende-IG met het UKON-netwerk.

Verbinder ROC-UKON

Anja Harlaar is docent op het ROC in Nijmegen en sinds afgelopen september ‘linking pin’ voor het verbinden van de ROC-opleiding tot verzorgende-IG met het UKON-netwerk. Toen de vraag vanuit de opleiding werd gesteld wie zich hiervoor beschikbaar wilde stellen, zag zij meteen dat dit een mooie uitdaging is. “Het is hartstikke mooi om alles wat aan kennis beschikbaar is, bij de verzorgenden terecht te krijgen. Dat is namelijk de grootste groep die in de ouderenzorg werkzaam is”.

Achtergrond - "de cirkel is rond"

Anja heeft een achtergrond als verpleegkundige en begon haar loopbaan in de ouderenzorg. Na 18 jaar te hebben gewerkt als IC-verpleegkundige bij het AMC en het Radboudumc, besloot ze een andere weg in te slaan. Ze ging de PABO doen en heeft vervolgens 13 jaar gewerkt als leerkracht en intern begeleider in het basisonderwijs. 3,5 jaar geleden maakte Anja de overstap naar het MBO-onderwijs, waar ze zowel haar didactische vaardigheden als kennis van de gezondheidszorg weer kon toepassen. Lachend: "ja, de cirkel is rond. Ik kwam erachter dat ik nog heel veel weet op het gebied van de langdurige zorg, dus het is leuk om dit nu te kunnen combineren".

Het is hartstikke mooi om alles wat aan kennis beschikbaar is, bij de verzorgenden terecht te krijgen.

Leren van elkaar

Wanneer Anja begint te vertellen over haar nieuwe functie als verbinder tussen het ROC en het UKON, blijkt waarom dit een mooie samenwerking is. Op verschillende manieren kunnen we van waarde zijn voor elkaar. Anja: "Het is belangrijk dat kennis uit onderzoeken aansluit bij de praktijk, bij de opleiding. Aan de andere kant kunnen we vanuit het werkveld kijken waar de behoeftes liggen. Als je dat vervolgens vanuit de wetenschappelijke kant kan benaderen, kan je dat mooi koppelen aan het curriculum van de opleiding. Zo kunnen we ons curriculum beter onderbouwen. Natuurlijk staat de opleiding niet stil, er is altijd ontwikkeling, maar samen met het UKON kunnen we meer diepgang aanbrengen."

Mogelijkheden onderzoeken

Per 1 september is Anja begonnen in haar nieuwe functie en er is al veel gedaan. "Er zijn diverse werkgroepen bij de opleiding waar deze samenwerking bij aansluit", vertelt Anja. "Daarnaast hebben we contact gelegd met de SBB, het orgaan verantwoordelijk voor het kwalificatiedossier en met het consortium, de instelling die de examens uitgeeft en keuze-onderdelen helpt ontwikkelen". Dat dit op veel vlakken een vruchtbare samenwerking kan worden, is dus duidelijk.

Er gaat voor mij een wereld open over wat er gebeurt bij het UKON en ook andersom: vanuit het UKON over het MBO-onderwijs.

Aan de andere kant zal nog moeten blijken waar de focus op komt te liggen. Anja: "het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Samen met mijn directe contactpersoon vanuit het UKON, "mijn maatje" Anke Persoon, onderzoeken we de mogelijkheden. We leren veel van elkaar: Er gaat voor mij een wereld open over wat er gebeurt bij het UKON, maar ook andersom: vanuit het UKON over het MBO-onderwijs."