UKON Academy

Hét scholingsplatform voor jou als (toekomstige) zorgprofessional!

Post-HBO evidence based practice (EBP) voor verpleegkundigen

Wil jij als HBO-verpleegkundige aan de slag met het verbeteren van verpleegkundige zorg en het implementeren van vernieuwingen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten? Wil je leren hoe je een Evidence Based Practice (EBP) cultuur in je team, afdeling of wijk kunt realiseren? Dan is de post-HBO cursus Evidence Based Practice (EBP) voor verpleegkundigen iets voor jou! 

Inleiding cursus post-HBO Evidence Based Practice (EBP) voor verpleegkundigen
In deze cursus leer je hoe je vernieuwingen in de zorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kunt implementeren. Je krijgt handvatten, tools, tips en tricks hoe je EBP-handelen in je team kunt implementeren en zo een EBP cultuur kunt stimuleren. Naast theorie over EBP, zijn persoonlijk en professioneel leiderschap belangrijke thema’s. Wie ben ik en waar sta ik voor in het verbeteren van de kwaliteit van zorg? Hoe positioneer ik mezelf om mijn invloed te vergroten en collega’s in veranderingen mee te nemen? Naast persoonlijk en professioneel leiderschap is projectmanagement ook een belangrijk thema van deze cursus. Hoe voor ik deze vernieuwing in, waar loop ik tegenaan en hoe ga ik hiermee om? Het door het lectoraat van Organisatie en Zorg in Dienstverlening ontwikkelde handboek EBP met een eigen website (Handboek EBP) helpt je hierbij en vormt de rode draad van het programma. 

Het belang van EBP
Aandacht voor kwaliteit van zorg is steeds meer een belangrijk strategisch speerpunt van zorgorganisaties. Daarmee neemt ook de complexiteit van zorg in verpleeghuizen en ziekenhuizen toe. EBP-handelen verbetert en verhoogt de kwaliteit en veiligheid van zorg doordat zorg verleend wordt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, rekening houdend met de wens van de cliënt en de expertise van de medewerkers. De kwaliteitskaders verpleeghuizen en wijkverpleging stimuleren en bieden ruimte voor zorgprofessionals om volgens EBP te handelen.

Hoe ziet de cursus eruit?
Het 7-daagse programma bestaat uit een plenaire bijeenkomst waarbij naast theorie over EBP aandacht is voor projectmanagement en implementatie, een zelfstudie onderdeel m.b.t. informatievaardigheden en bijeenkomsten in de leiderschapsateliers waar o.l.v. een leercoach aandacht is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast kunnen de deelnemers een beroep doen op een externe coach die ervaring heeft met (implementatie van) EBP handelen in de praktijk.

Startdatum: 10-01-2024, vervolg: 14-02, 06-03, 03-04, 08-05, 05-06, 03-07

Toetsing en resultaat
De cursus wordt afgesloten met een afsluitende presentatie tijdens de laatste middag waar ook je collega’s, leidinggevende en medewerkers voor zijn uitgenodigd. Na het afronden van de cursus ontvang je van de HAN een certificaat voor de post-HBO cursus Evidence Based Practice (EBP) voor verpleegkundigen. 

Duur
7 lesdagen op woensdag.

Studielast
In totaal 108 uur waarvan 42 contacturen.

 

Aanmelden
Overzicht
  • Soort Cursus
  • Locatie HAN Nijmegen, Groenewoudseweg 1, 6524 TM, Nijmegen
  • Voor wie Verpleegkundige
  • Thema Verpleging & verzorging
  • Kosten €1.995,- *Prijspeil 2023
  • Accreditatie Ja, aanvraag bij V&V
Tools
EVIDENCE
Deel deze pagina