Raadpleeg je onderzoeker

De Raadpleeg-je-onderzoeker adviesfunctie is bedoeld voor science practitioners (SP'ers) van aangesloten UKON-organisaties die vragen hebben rondom onderzoek.

Wat is Raadpleeg-je-onderzoeker?
Eline van Buuren, Femke Muller en Inge Knippenberg vervullen de 'raadpleeg-je-onderzoeker'-functie vanuit het UKON-onderzoeksprogramma. Deze adviesfunctie is bedoeld voor science practitioners (SP'ers) van aangesloten UKON-organisaties die vragen hebben rondom onderzoek. Het idee ontstond tijdens een meet-up bijeenkomst waarbij SP'ers en UKON-onderzoekers in gesprek gingen over de verbinding tussen praktijk en wetenschap. Inge: “We merkten dat het prettig is voor SP'ers om UKON-onderzoekers als vraagbaak te hebben voor onderzoek gerelateerde vragen.

Bekijk het overzicht met vragen waarmee wij jou kunnen helpen!

Contact
Ben je science practitioner bij een aangesloten UKON-organisatie en heb je een vraag? Stel je vraag aan Inge, Eline en Femke via de onderstaande button met in de onderwerpregel “raadpleeg je onderzoeker”. Zij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stel hier je vraag aan ons

Het onderzoek van Inge
Mijn onderzoek gaat over depressie bij verpleeghuisbewoners. Naast behandeling wordt in de dagelijkse praktijk veel gedaan om de stemming van bewoners te verbeteren. Eerder onderzoek laat zien dat zorgverleners verschillende manieren hebben om hieraan bij te dragen. Het gaat dan over dagelijkse handelingen, oftewel acties, in het contact met de bewoner. Bijvoorbeeld humor gebruiken of lichaamsbeweging stimuleren. Ook bewoners zelf, die daartoe in staat zijn, kunnen van alles doen om hun stemming te beïnvloeden, bijvoorbeeld plezierige activiteiten doen. In het onderzoek kijken we hoe we deze acties goed kunnen meten. Dat doen we op verschillende manieren. Zo onderzoeken we het meten van acties op bewust niveau (via een vragenlijst) en op een meer automatisch/intuïtief niveau (via impliciete meetinstrumenten).    

Inge Knippenberg, UKON-onderzoeker

Inge Knippenberg, UKON-onderzoeker

Inge: "Ik vind het leuk om mee te denken welke onderzoeksmethode passend is voor je onderzoeksvraag en welke analyse geschikt is.”
Femke Muller, UKON-onderzoeker

Femke Muller, UKON-onderzoeker

Het onderzoek van Femke
Mijn onderzoek richt zich op het verbeteren van relaties en interacties tussen de drie partijen van de dementie zorgdriehoek. De laatste jaren bestaat er in de zorg voor mensen met dementie steeds meer aandacht voor de driehoek van relaties tussen de persoon met dementie, diens naaste en de professionele zorgverlener. In deze driehoek trekken de partijen idealiter samen op voor een goede kwaliteit van zorg. Daarnaast laat eerder onderzoek zien dat goede relaties en interacties bijdragen aan het vergroten van het psychologisch welbevinden van alle drie de partijen en de vermindering van overbelasting bij zowel mantelzorgers als zorgprofessionals. We willen nu graag een relatiegericht en op behoeften gebaseerd hulpmiddel of zorgprogramma (door)ontwikkelen die makkelijk, op het juiste moment en op de juiste plaats ingezet kan worden in de praktijk.

Femke: “Ik denk graag met jou mee betreft vragen over kwalitatief onderzoek gezien ik mij hier de laatste jaren als onderzoeker veel mee bezig heb gehouden.”

Het onderzoek van Eline
Mijn onderzoek gaat over afweergedrag bij eten en drinken bij jonge en oudere mensen met dementie. Deze situaties kunnen moeilijk zijn voor betrokkenen en er kunnen dilemma’s ontstaan wanneer iemand minder of geen vocht/voeding binnen krijgt. In dat geval verslechtert de gezondheid en kan iemand overlijden. Het kunstmatig geven van vocht/voeding is ingrijpend en helpt vaak niet. De besluitvorming is daarom erg ingewikkeld. Meer inzicht in het ontstaan van afweergedrag en de problemen die meespelen is nodig om de besluitvorming in betere banen te kunnen leiden. Ik onderzoek daarom hoe afweergedrag kan worden omschreven, hoe vaak het voorkomt en hoe de besluitvorming nu verloopt. Dit doe ik onder andere door mensen met dementie voor langere tijd te volgen en diepte-interviews af te nemen bij betrokkenen. Met de kennis die dat oplevert weten wij beter hoe we afweergedrag het beste kunnen signaleren en hoe zorgprofessionals mensen met dementie en hun naasten kunnen ondersteunen.

Eline van Buuren, UKON-onderzoeker

Eline van Buuren, UKON-onderzoeker