Actueel

Benieuwd naar de winnaar?

28-09-2021

UKON- aanmoedigingsprijs 2021

𝗗𝗲 𝗭𝗼𝗿𝗴𝗴𝗿𝗼𝗲𝗽 𝘄𝗶𝗻𝘁 𝗨𝗞𝗢𝗡-𝗮𝗮𝗻𝗺𝗼𝗲𝗱𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝘀! - Tijdens het UKON-symposium 2021 ‘Hoe speciaal ben jij?’

Met het praktijkgericht onderzoek wil De Zorggroep een praktisch zorgpad ontwikkelen, waarmee ze het proces omschrijven van samenwerking tussen alle zorgprofessionals op basis van Positieve Gezondheid. Daarbij gaan ze niet uit van de ziekte, maar kijken ze naar wat iemand nog zelf kan en wil en wat het leven betekenisvol maakt. En dat volledig opgezet en ontwikkeld vanuit het perspectief van de cliënt en zijn naasten.

Lees het interview met de Zorggroep

Bekijk de andere genomineerden voor de UKON-aanmoedigingsprijs 2021

Speciaal voor de UKON-zorgorganisatie met het beste idee voor praktijkgericht onderzoek stelde het UKON in 2021 een aanmoedigingsprijs van €10.000,- beschikbaar. De vijf genomineerde voor de aanmoedigingsprijs 2021 waren:

  • Biedt data over incontinentie en ontlastingspatronen aangrijpingspunten voor het omgaan met onbegrepen gedrag? van tanteLouise
  • Proeftuin: Van wie is de zorg? van De Zorggroep
  • Thuisleven Ondersteund van Zorgcentra de Betuwe
  • Meer autonomie door technologie (MAT) van Archipel Zorggroep
  • Interventie bij zorgmijding door gebrek aan ziekte-inzicht bij mensen met de ziekte van Huntington van MIJZO

Binnen het MAT-project van Archipel staat de bewoner centraal. Wij willen onderzoeken of de inzet van Smart Home technologieën de zelfredzaamheid, het gevoel van eigenwaarde en de kwaliteit van leven van onze bewoners vergroten. Daarnaast zijn wij benieuwd of de werkdruk op de zorgmedewerkers afneemt door inzet van Smart Home technologieën.


Wil je de filmpjes nog eens terugkijken?

Bij Mijzo vinden we eigen regie van de cliënt heel erg belangrijk, maar door gebrek aan ziekte-inzicht bij cliënten met de ziekte van Huntington botst dat weleens met het bieden van goede, verantwoorde zorg. Wij denken dat de LEAP-methode (Listen-Empathize-Agree-Partner) kan helpen om hiermee om te gaan en willen dit graag onderzoeken.

tanteLouise zet slim incontinentiemateriaal in om ‘natte bedden’ en onnodige verschoningsmomenten te voorkomen in het belang van de bewoner én medewerker. De data die we vanuit het slim incontinentiemateriaal hebben bracht collega's Esther en Monique op het idee om de relatie met onbegrepen gedrag te onderzoeken. Met succes! In het filmpje zie je wat we al gedaan hebben en heel graag verder willen onderzoeken.

Met het onderzoek ‘Proeftuin: Van wie is de zorg?!’ wil De Zorggroep een praktisch zorgpad ontwikkelen. Dit zorgpad omschrijft het proces ​van samenwerking tussen alle zorgprofessionals op basis van Positieve Gezondheid, opgezet en ontwikkeld vanuit het perspectief van de cliënt en zijn systeem.

Zorgcentra De Betuwe onderzoekt met Carante Groep en de Zorgcentrale.nl hoe het netwerk (zorg, welzijn, commerciële diensten, sociaal netwerk) rondom een oudere verbonden en ingezet kan worden. Dit zodat ouderen ook over 10 jaar ondersteuning kunnen krijgen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.