Verzorging + Mieke (duimen omhoog)
Actueel

SABA: Samen in Actie bij Apathie

De SABA-tool staat online!

De SABA-tool staat sinds vandaag online! Ongeveer de helft van de mensen met dementie krijgt te maken met apathie. Apathie is te herkennen aan verlies van initiatief van spontaan gedraag, het minder uiten van emoties en minder interesse hebben in activiteiten en sociaal contact. Apathie heeft gevolgen voor de zelfstandigheid, gezondheid, het risico op overlijden en de kwaliteit van leven. Een zinvolle dag invulling kan bijdragen aan het welbevinden. Maar voor mensen met apathie is dit moeilijk: ze hebben andere nodig om dit te realiseren. Omgaan met apathie bij mensen met dementie kan bovendien lastig zijn voor naasten en zorgverleners. 

Het SABA-project is uitgevoerd door Hanneke Nijsten en Annette Plouvier met als doel het ontwikkelen en testen van een praktische methode, die er op gericht is mensen met dementie en hun naasten en professionele zorgverleners handvatten te geven in het omgaan met apathie in het dagelijkse leven. 

Binnen het project zijn verschillende materialen ontwikkeld om het omgaan met apathie in de praktijk te ondersteunen! Benieuwd naar de materialen? Bekijk ze hier op de tools pagina! 

SABA geeft je handvatten waardoor je de juiste snaar kan raken en de apathie op dat moment kan onderbreken. Dan ontstaat een geluksmomentje zoals een lach of oogcontact.

Bij de totstandkoming van SABA zijn Archipel Zorggroep, de Zorgboog, UKON, Radboudumc, Amsterdam UMC, De Open Universiteit betrokken. Het project is gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.