Actueel

Op 4 juni jl. werd in de voormalige kapel van Joachim en Anna het boek getiteld “Leven op de dag” van John Ekkerink gepresenteerd.

08-06-2021

Boek "Leven op de dag" gepresenteerd

Op 4 juni jl. werd in de voormalige kapel van Joachim en Anna het boek getiteld “Leven op de dag” van John Ekkerink, die ruim 35 jaar lang als GZ-psycholoog binnen De Waalboog heeft gewerkt, gepresenteerd. Na inleidingen van Raymond Koopmans en Debby Gerritsen en prachtige zang van leden van de voormalige cabaretgroep “ Schaamrood” werd het eerste exemplaar feestelijk overhandigd aan Marco Blom van Alzheimer NL.

Samenvatting

Veel mensen met dementie laten zien dat een menswaardig leven mogelijk is na de diagnose van dementie. Naast lijden is er ook kwaliteit van leven. De meeste mensen met dementie worden niet dement, maar blijven mensen met gevoel die steeds meer leven op de dag, in het hier en nu. In dit boek komen zoveel mogelijk mensen met dementie zelf aan het woord. Een mozaïek van de belevingswereld van zichzelf en de wereld om hen heen. Mensen met dementie zijn kwetsbaar en afhankelijk van anderen om zich heel te kunnen voelen. Als wij begrijpen wat zij van ons nodig hebben, kunnen wij hen ondersteunen om goed en waardig te kunnen leven. Mensen met dementie kunnen ons op hun beurt veel leren over de zin van het leven, het ouder worden en de dood. Lessen over de kracht van kwetsbaarheid.

Dr. John Ekkerink studeerde psycho-gerontologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als GZ-psycholoog was hij ruim 35 jaar werkzaam bij de Waalboog in Nijmegen, waar verpleeghuis Joachim en Anna deel van uitmaakt. In 1994 promoveerde hij op een studie naar het beloop van dementie bij ouderen in het verpleeghuis. De verhalen van mensen over hun leven met dementie inspireerden hem tot het schrijven van dit boek, om mensen met dementie een stem te geven.