Op 1 november is het artikel van Willemijn van Erp in Annals of Neurology gepubliceerd (impact factor 10.2). Zij is arts en wetenschapper gespecialiseerd in de ernstigste uitkomsten van niet-aangeboren hersenletsel, in het bijzonder langdurige bewustzijnsstoornissen.
Annals of Neurology

Willemijn van Erp is als arts en wetenschapper gespecialiseerd in de ernstigste uitkomsten van niet-aangeboren hersenletsel, in het bijzonder langdurige bewustzijnsstoornissen. Als onderdeel van haar promotieonderzoek, aan het Radboudumc en de universiteit in Luik, is op 1 november een artikel gepubliceerd in Annals of Neurology (impact factor 10.2).
‘Ze ademen, slikken en doen hun ogen open en dicht, maar achter die ogen lijkt van bewustzijn geen sprake meer. Willemijn van Erp hoopt de zorg te verbeteren voor de ‘meest kwetsbare patiënten’, die in een niemandsland tussen leven en dood verkeren’. Een vegetatieve toestand heet dat in de volksmond, artsen spreken liever van het niet-responsief waaksyndroom (NWS). In Nederland gaat het om zo’n dertig patiënten. Lange tijd bleven ze buiten het zicht van de wetenschap, terwijl ze zonder de medisch-technologische vooruitgang van de afgelopen decennia nooit in leven waren gebleven', zegt Willemijn tegen de Volkskrant.
In de week van 28 oktober is er in het radioprogramma Spraakmakers (NPO1) elke ochtend aandacht besteed aan mensen met langdurige bewustzijnsstoornissen, en dan met name de behandeling binnen gespecialiseerde verpleeghuizen. Op vrijdag 1 november zat Willemijn live in de studio.